niedziela, 25 października 2015

Skrzydełka kurczaka z miodem.

       Dziś przedstawiam przepis na skrzydełka  z kurczaka w miodzie. Według mojego przygotowania są pikantne, lekko słodkie, no po prostu pyszne !!! Niezwykle proste do wykonania danie po którym oblizuje się paluszki.

A oto przepis:

  • kilogram kurzych skrzydełek (wyszło 10 sztuk )
  • 2 duże łyżki płynnego miodu (ja miałam pod ręką miód wielokwiatowy)
  • parę łyżek oleju
  • przyprawa Kamis do kurczaka po węgiersku ( jest pikantna)

Sposób przygotowania:

Skrzydełka wcześniej umyłam, oczyściłam i odcięłam końcówki skrzydełek.
Do miseczki wsypałam przyprawę, dodałam dwie łyżki miodu, wlałam olej i  wymieszałam. Jeżeli masa zrobi się gęsta, to możecie dodać trochę więcej oleju. Nie dodawałam więcej soli, bo nie wiedziałam jaka moc posiada przyprawa. Gdy masa zrobiła się jednolita skrzydełka wrzuciłam do marynaty i dobrze natarłam każdy kawałek. Następnie  całość przełożyłam do zamykanego pojemnika i wstawiłam do lodówki.
Skrzydełka powinny marynować się 24 h, ale ten czas można skrócić.
Czas pieczenia wyniósł około 1 godziny w 180 stopniach. Kiedy mięso zrobiło się miękkie i zaczęło odchodzić od kości wyłączyłam piekarnik.

Cudowny zapach słodkiej pieczonej kurki unosił się w domu.

Skrzydełka były pikantne, ale nuta miodu przełamała pikanterię. Wyszło pysznie, a mięsko rozpływało się w buzi.

Przepis jest banalnie prostu, a smak może zachwycić niejednego gościa.


Skrzydełka można podawać z ryżem,  puree ziemniaczanym, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.














Życzę smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz